Experten aan het woord

Iedere dag laten we enkele experten aan het woord in hun specialisatie.
Hieronder kan je hun mening van de actualiteit lezen.

Onze specialisten zijn: Björn Soenens, Rudi Vranckx , Caroline Van den Berghe, Ivan De Vadder en Michaël Van Droogenbroeck

 • Hebben Amerikaanse media de maatschappij om zeep geholpen? Ex-Fox News-journalist klapt uit de biecht
  by VRT NWS on 4 september 2022 at 6:22 am

  Wat is er fout met het nieuws? Informeert het of desinformeert het? Wie en wat mag je nog geloven? Waarom liggen traditionele media onder vuur? Waarom wordt de polarisatie in de media opgestookt? Heeft Fox News in Amerika bijgedragen tot de bestorming van het Capitool? Chris Stirewalt, een ex-Fox News-journalist, klapt uit de biecht in een boek dat meedogenloos is voor de media-ecologie in de VS. Hoe gebroken is ons nieuws en helpt het echt de wereld om zeep? Amerikacorrespondent Björn Soenens las het boek en analyseert ook vanuit zijn eigen ervaringen na bijna 6 jaar correspondentschap.

 • “I am the f***-ing president”: 7 hoofdpunten van hoorzittingen over bestorming Amerikaanse Capitool, die straks hernemen
  by VRT NWS on 12 juli 2022 at 4:00 am

  De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres over de bestorming van het Capitool begint vandaag om 19 uur Belgische tijd aan haar zevende hoorzitting. De hoorzittingen op de televisie leverden tot nu toe explosieve onthullingen op over het kennelijk vastberaden plan van Donald Trump en zijn entourage om zich vast te klampen aan de macht na een verloren presidentsverkiezing in november 2020. VS-correspondent Björn Soenens vat de zeven belangrijkste punten samen.

 • Kunnen hoorzittingen op tv de waarheid over de bestorming van het Capitool blootleggen?
  by VRT NWS on 9 juni 2022 at 3:22 am

  Vanavond om 20 uur Amerikaanse tijd is het zover: de eerste openbare hoorzitting van de bestorming van het Capitool in Washington, rechtstreeks op de televisie. Voor de Vlaamse tv-kijkers: dat is om 2 uur vannacht. Zal Amerika afrekenen met een kwalijk stuk geschiedenis? Of worden de hoorzittingen een maat voor niets? Kan Donald Trump zijn politieke toekomst op de buik schrijven na deze publieke hoorzittingen? Of blijven zijn kiezers onverminderd achter hem staan? VS-correspondent Björn Soenens blikt vooruit.

 • Eerste voorverkiezing in VS bewijst: Donald Trump is nog altijd de maker en kraker in de Republikeinse partij
  by VRT NWS on 4 mei 2022 at 3:16 am

  Vannacht won in Ohio een Trumpkandidaat de Republikeinse voorverkiezingen voor een senaatszetel in het Congres. J.D. Vance lag lang achterop in de peilingen, tot Trump hem zijn volle steun gaf. De dijk brak en Vance versloeg de tegenstand vrij makkelijk. De macht van Donald Trump in eigen rangen blijft dus indrukwekkend. Voorlopig blijft Trump de onbetwiste baas in de Republikeinse partij in de VS. Later deze maand zal blijken of dat ook zo blijft, met nog meer voorverkiezingen in de aanloop naar de midterms van november dit jaar. Amerikacorrespondent Björn Soenens analyseert.

 • De verwoestende kracht van propaganda en nepnieuws
  by VRT NWS on 27 maart 2022 at 4:00 am

  Raketten, bommen en granaten richten een grote ravage aan in Oekraïne. Maar de oorlog wordt ook gevoerd en gevoed met woorden. Propaganda stuurt doelbewust foute berichten de wereld in. De waarheid sneuvelt. Propaganda doet een groot deel van de Russische bevolking negeren wat in Oekraïne aan de hand is. Ook in Amerika wordt al jaren almaar meer nepnieuws in omloop gebracht. Zenders zijn gekleurd, sociale media ongefilterd. Meningen worden feiten. De bevolking wordt opgejut met onjuistheden. De polarisatie neemt toe. VS-correspondent Björn Soenens analyseert hoe propaganda tot oorlog leidt.

 • Wie zijn de IS-weduwen die de Belgische overheid moet terughalen naar ons land?
  by VRT NWS on 28 december 2018 at 2:38 pm

  De Brusselse kortgedingrechter besliste deze week dat ons land alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen moet nemen om Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun kinderen, zes in totaal, vanuit een Koerdisch kamp in Syrië, naar ons land terug te brengen. Maar wie zijn die vrouwen? En wat hebben ze misdaan?

 • Waarom de film over de Bende van Nijvel zo belangrijk is
  by VRT NWS on 4 oktober 2018 at 5:13 am

  De nieuwste film van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel – "Niet schieten" – is gisterenavond in première gegaan in Antwerpen. VRT NWS-justitiespecialiste Caroline Van den Berghe volgt al jaren het onderzoek naar de Bende van Nijvel en keek naar de film. "Het is goed dat de film gemaakt is, want de slachtoffers mogen niet worden vergeten."

 • Dutroux spijt? Wat een onzin
  by VRT NWS on 30 augustus 2018 at 10:05 am

  Caroline Van den Berghe volgde het proces-Dutroux 4 maanden lang als gerechtsjournaliste. Vanuit haar ervaring leest ze de brief die de advocaat van Marc Dutroux aan zijn slachtoffers heeft gestuurd.

 • “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”
  by VRT NWS on 23 april 2018 at 4:07 pm

  Advocaat Sven Mary was niet verrast dat zijn cliënt de maximumstraf heeft gekregen. “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”, reageerde hij op de uitspraak. Uiteraard hoefde de straf van 20 jaar cel niet te verbazen, maar dat had niets met de naam Abdeslam te maken, maar wel alles met zijn daden, was het oordeel van de rechtbank.

 • Van den Bogaard: “Ik wil toelichten wat er is gebeurd”
  by VRT NWS on 4 maart 2018 at 6:31 pm

  Schrijver en columnist Oscar van den Boogaard haalt zwaar uit naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Van den Boogaard zegt dat hij als artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent (HISK) getuige was van allerlei misbruiken en grensoverschrijdend gedrag. Hij vroeg hierover een gesprek met de minister, maar dat kwam er nooit. In een interview met onze justitie-experte Caroline Van den Berghe herhaalt hij zijn oproep aan de minister om met hem in gesprek te gaan.

 • Een bewogen weekend: het pad van een politicus loopt niet altijd over rozen
  by VRT NWS on 26 september 2022 at 6:25 am

  Het was een bewogen weekend in de politiek, waarin we zagen dat het pad van politici niet altijd over rozen loopt. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder zag twee keer een fenomeen in de rand van het politieke leven dat aantoont dat de politieke stiel soms wel hard kan zijn. Intussen werd er voortgezwoegd aan de Vlaamse Septemberverklaring en bliezen de militanten van twee partijen verzamelen.

 • “Als de politicus de burger niet kan beschermen, behoudt hij dan nog het recht om zijn macht uit te oefenen?” De vraag stellen is ze beantwoorden 
  by VRT NWS on 19 september 2022 at 6:42 am

  De oproep om nog eens een klassiek debat te krijgen in "De zevende dag" is verhoord, want gisteren zaten vier partijvertegenwoordigers tegenover elkaar, netjes verdeeld over de federale meerderheid -met Vooruit en de Open VLD-, en de federale oppositie, de N-VA en Vlaams Belang. En die laatste partij pleitte zelfs onomwonden voor een gratis basispakket energie, als oplossing voor de dure facturen.

 • Veroorzaakt massale dodenverering van Queen Elizabeth een tempering van het Schotse nationalisme?
  by VRT NWS on 17 september 2022 at 11:58 am

  Mag je nu al politieke conclusies trekken uit de massale dodenverering die de overleden Queen Elizabeth te beurt valt? Valt daaruit af te leiden dat bijvoorbeeld het Schotse nationalisme getemperd zou kunnen worden door de massale steunbetuigingen aan de overleden vorstin? Het voorbeeld van de vergelijkbare reacties na de dood van koning Boudewijn in eigen land in 1993 doet vermoeden van niet.

 • Parole, parole, parole om de energieprijzen te beperken (en nieuwe partijstrategieën)
  by VRT NWS on 12 september 2022 at 7:10 am

  Een bombardement van politici met een cascade aan voorstellen om de energieprijzen te beperken. Het waren vooral "parole parole parole": veel woorden, maar niks concreets, vindt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. En hij zag ook enkele staaltjes van CD&V en Open VLD, nieuwe stijl.

 • Heimwee naar het politieke debat
  by VRT NWS on 5 september 2022 at 11:07 am

  Het is moeilijk geworden om politici samen in een ruimte te krijgen om te debatteren over hun standpunten. Dat schrijft Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in zijn analyse. Als recent voorbeeld verwijst hij naar premier Alexander De Croo (Open VLD) en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die afgelopen zondag allebei in "De zevende dag" hun mening kwamen verkondigen over de energiecrisis, maar dat niet samen aan tafel deden.

 • Het leven wordt steeds duurder: hoelang zal dit nog duren en kan een rijkentaks of crisisbelasting helpen?
  by VRT NWS on 28 april 2022 at 3:57 pm

  In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal. Maar hoelang zal dit nog blijven duren en kan de politiek hier iets aan doen? VRT NWS-expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en houdt de mogelijke oplossingen tegen het licht.

 • Hoe IJsland werd meegesleurd in de val van de IJslandse banken en hoe bankiers zo in de cel zijn beland
  by VRT NWS on 3 oktober 2018 at 3:22 am

  Precies 10 jaar geleden brak een ongeziene financiële crisis uit die over de hele wereld banken deed wankelen. In IJsland was de impact nog groter. De IJslandse banken waren zo groot geworden dat ze in hun val het land zelfs meesleurden. IJsland is ook het enige land waar 36 bankiers daarvoor naar de gevangenis zijn gestuurd.

 • Oud-Fortis topman: “We vreesden gelyncht te worden”
  by VRT NWS on 19 september 2018 at 5:00 am

  Op de extreem rumoerige aandeelhoudersvergaderingen na de val van Fortis, nu 10 jaar geleden, stonden interventietroepen klaar om in te grijpen indien nodig. Die interventietroepen stonden verborgen achter een zwart gordijn, niet zichtbaar voor de duizenden aandeelhouders. “We wilden die niet tonen omdat we geen olie op het vuur wilden gooien. Maar we waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden”, zegt Karel De Boeck daarover in "De val: 10 jaar na de crisis". Hij zat destijds als CEO van Fortis mee op het podium tijdens die aandeelhoudersvergaderingen.

 • Oud-topman Fortis: “We zijn bedrogen door de Amerikanen”
  by VRT NWS on 12 september 2018 at 4:00 am

  Precies 10 jaar geleden brak een nooit geziene financiële crisis uit. In een mum van tijd kwamen banken over de hele wereld aan de rand van de afgrond te staan en dreigden spaarders hun spaargeld kwijt te spelen. In de reeks “De val: 10 jaar na de crisis”, die vanavond begint op Canvas, leggen we de puzzel van toen weer samen. We beginnen met de oorzaak van de crisis.

 • Wat is er juist aan de hand in Turkije? En kunnen toeristen er nu koopjes doen?
  by VRT NWS on 13 augustus 2018 at 1:11 pm

  De moeilijke situatie van de Turkse economie zorgt ervoor dat de internationale beurzen rood kleuren. De Turkse munt, de lira, blijft in waarde zakken. De prijzen blijven stijgen. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en hoe de financiële crisis merkbaar is voor burgers, bedrijven en toeristen.