Experten aan het woord

Iedere dag laten we enkele experten aan het woord in hun specialisatie.
Hieronder kan je hun mening van de actualiteit lezen.

Onze specialisten zijn: Björn Soenens, Rudi Vranckx , Caroline Van den Berghe, Ivan De Vadder en Michaël Van Droogenbroeck

 • Terreurproces in New York begint: hoe Sayfullo Saipov een jonge moeder uit West-Vlaanderen de dood injoeg
  by VRT NWS on 9 januari 2023 at 4:19 am

  In New York begint vandaag het proces tegen Sayfullo Saipov. Saipov zaaide op 31 oktober 2017 terreur in Manhattan. Hij ramde met zijn pick-uptruck argeloze fietsers en voetgangers. Er vielen 8 doden, onder wie ook Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen. De dader van het bloedbad was een geradicaliseerde IS-sympathisant uit New Jersey. Over de schuld van Sayfullo Saipov bestaat weinig twijfel. Hij riskeert of levenslange celstraf of de doodstraf. De zussen en moeder van het West-Vlaamse slachtoffer komen eerstdaags in New York getuigen. VS-correspondent Björn Soenens schetst de contouren van het strafproces dat maanden kan duren.

 • Grijpen Republikeinen de macht en wat krijgt president Biden nog gedaan? Dít is de inzet van de tussentijdse verkiezingen in de VS
  by VRT NWS on 5 november 2022 at 6:42 am

  Bij de tussentijdse parlementsverkiezingen vandaag in de Verenigde Staten staat ontzettend veel op het spel. Zullen de Republikeinen de macht in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden heroveren? Kan president Biden nog iets gedaan krijgen na deze midterms? Het zijn in elk geval geen tussentijdse verkiezingen zoals we ze gewoon zijn. Deze verkiezingen gaan over de ziel van Amerika.

 • Hebben Amerikaanse media de maatschappij om zeep geholpen? Ex-Fox News-journalist klapt uit de biecht
  by VRT NWS on 4 september 2022 at 6:22 am

  Wat is er fout met het nieuws? Informeert het of desinformeert het? Wie en wat mag je nog geloven? Waarom liggen traditionele media onder vuur? Waarom wordt de polarisatie in de media opgestookt? Heeft Fox News in Amerika bijgedragen tot de bestorming van het Capitool? Chris Stirewalt, een ex-Fox News-journalist, klapt uit de biecht in een boek dat meedogenloos is voor de media-ecologie in de VS. Hoe gebroken is ons nieuws en helpt het echt de wereld om zeep? Amerikacorrespondent Björn Soenens las het boek en analyseert ook vanuit zijn eigen ervaringen na bijna 6 jaar correspondentschap.

 • “I am the f***-ing president”: 7 hoofdpunten van hoorzittingen over bestorming Amerikaanse Capitool, die straks hernemen
  by VRT NWS on 12 juli 2022 at 4:00 am

  De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres over de bestorming van het Capitool begint vandaag om 19 uur Belgische tijd aan haar zevende hoorzitting. De hoorzittingen op de televisie leverden tot nu toe explosieve onthullingen op over het kennelijk vastberaden plan van Donald Trump en zijn entourage om zich vast te klampen aan de macht na een verloren presidentsverkiezing in november 2020. VS-correspondent Björn Soenens vat de zeven belangrijkste punten samen.

 • Kunnen hoorzittingen op tv de waarheid over de bestorming van het Capitool blootleggen?
  by VRT NWS on 9 juni 2022 at 3:22 am

  Vanavond om 20 uur Amerikaanse tijd is het zover: de eerste openbare hoorzitting van de bestorming van het Capitool in Washington, rechtstreeks op de televisie. Voor de Vlaamse tv-kijkers: dat is om 2 uur vannacht. Zal Amerika afrekenen met een kwalijk stuk geschiedenis? Of worden de hoorzittingen een maat voor niets? Kan Donald Trump zijn politieke toekomst op de buik schrijven na deze publieke hoorzittingen? Of blijven zijn kiezers onverminderd achter hem staan? VS-correspondent Björn Soenens blikt vooruit.

 • Wie zijn de IS-weduwen die de Belgische overheid moet terughalen naar ons land?
  by VRT NWS on 28 december 2018 at 2:38 pm

  De Brusselse kortgedingrechter besliste deze week dat ons land alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen moet nemen om Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun kinderen, zes in totaal, vanuit een Koerdisch kamp in Syrië, naar ons land terug te brengen. Maar wie zijn die vrouwen? En wat hebben ze misdaan?

 • Waarom de film over de Bende van Nijvel zo belangrijk is
  by VRT NWS on 4 oktober 2018 at 5:13 am

  De nieuwste film van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel – "Niet schieten" – is gisterenavond in première gegaan in Antwerpen. VRT NWS-justitiespecialiste Caroline Van den Berghe volgt al jaren het onderzoek naar de Bende van Nijvel en keek naar de film. "Het is goed dat de film gemaakt is, want de slachtoffers mogen niet worden vergeten."

 • Dutroux spijt? Wat een onzin
  by VRT NWS on 30 augustus 2018 at 10:05 am

  Caroline Van den Berghe volgde het proces-Dutroux 4 maanden lang als gerechtsjournaliste. Vanuit haar ervaring leest ze de brief die de advocaat van Marc Dutroux aan zijn slachtoffers heeft gestuurd.

 • “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”
  by VRT NWS on 23 april 2018 at 4:07 pm

  Advocaat Sven Mary was niet verrast dat zijn cliënt de maximumstraf heeft gekregen. “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”, reageerde hij op de uitspraak. Uiteraard hoefde de straf van 20 jaar cel niet te verbazen, maar dat had niets met de naam Abdeslam te maken, maar wel alles met zijn daden, was het oordeel van de rechtbank.

 • Van den Bogaard: “Ik wil toelichten wat er is gebeurd”
  by VRT NWS on 4 maart 2018 at 6:31 pm

  Schrijver en columnist Oscar van den Boogaard haalt zwaar uit naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Van den Boogaard zegt dat hij als artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent (HISK) getuige was van allerlei misbruiken en grensoverschrijdend gedrag. Hij vroeg hierover een gesprek met de minister, maar dat kwam er nooit. In een interview met onze justitie-experte Caroline Van den Berghe herhaalt hij zijn oproep aan de minister om met hem in gesprek te gaan.

 • Wetstraatwatcher Ivan De Vadder: “Nu is aan een van de voorwaarden van N-VA voldaan om tot samenwerking te komen”
  by VRT NWS on 4 februari 2023 at 3:46 pm

  Wetstraatwatcher Ivan De Vadder is niet verrast dat Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid voor de partij Vlaams Belang. “Hij was al activist voor hij in de partijpolitiek stapte, en activisme is altijd zijn stokpaardje gebleven. Het is de aard van het beestje.” Een verlies voor de partij is het – een jaar voor de verkiezingen – wel. “Vlaams Belang raakt hiermee een electoraal boegbeeld kwijt.”

 • De doos van Pandora zoals die werd geopend door CD&V-vicepremier Van Peteghem
  by VRT NWS on 30 januari 2023 at 7:26 am

  Het was een politiek weekend met veel uithalen en tegenstellingen in de debatten. Uit een debat in "De zevende dag" over de maatregelen van de federale regering om de energiefactuur te verlichten, wordt duidelijk hoezeer die haar blijven achtervolgen.

 • Hoe (doods)bedreigingen aan het adres van politici schering en inslag dreigen te worden
  by VRT NWS on 23 januari 2023 at 7:54 am

  Ook Conner Rousseau (Vooruit) staat nu op de almaar langer wordende lijst van politici die politiebescherming nodig hebben: van Bart De Wever (N-VA) via Annelies Verlinden (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) tot Vincent van Quickenborne (Open VLD).

 • Beste premier, let op de “iden” van maart!
  by VRT NWS on 16 januari 2023 at 7:26 am

  De drugsaanpak in Antwerpen: het was in de politiek dit weekend hét onderwerp bij uitstek. Van "De zevende dag" met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en "VTM Nieuws" met premier Alexander De Croo tot op de nieuwjaarsrecepties van zowat alle partijen. Met dat laatste is overigens het startschot van het politieke jaar gegeven. En daar is het volgens politiek journalist Ivan De Vadder uitkijken naar midden maart, waar de regering het door enkele moeilijke dossiers wel eens lastig kan krijgen.

 • 2023: het laatste jaar waarin de regeringen hun programma kunnen uitwerken
  by VRT NWS on 9 januari 2023 at 8:00 am

  "Het zou misdadig zijn om van 2023 een overgangsjaar naar de verkiezingen van 2024 te maken", zei Vlaams minister-president Jan Jambon in ‘De ochtend’, en hij heeft gelijk: 2023 wordt het laatste jaar dat er nog voluit bestuurd kan worden, en dat de plannen kunnen gerealiseerd worden.

 • Het leven wordt steeds duurder: hoelang zal dit nog duren en kan een rijkentaks of crisisbelasting helpen?
  by VRT NWS on 28 april 2022 at 3:57 pm

  In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal. Maar hoelang zal dit nog blijven duren en kan de politiek hier iets aan doen? VRT NWS-expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en houdt de mogelijke oplossingen tegen het licht.

 • Hoe IJsland werd meegesleurd in de val van de IJslandse banken en hoe bankiers zo in de cel zijn beland
  by VRT NWS on 3 oktober 2018 at 3:22 am

  Precies 10 jaar geleden brak een ongeziene financiële crisis uit die over de hele wereld banken deed wankelen. In IJsland was de impact nog groter. De IJslandse banken waren zo groot geworden dat ze in hun val het land zelfs meesleurden. IJsland is ook het enige land waar 36 bankiers daarvoor naar de gevangenis zijn gestuurd.

 • Oud-Fortis topman: “We vreesden gelyncht te worden”
  by VRT NWS on 19 september 2018 at 5:00 am

  Op de extreem rumoerige aandeelhoudersvergaderingen na de val van Fortis, nu 10 jaar geleden, stonden interventietroepen klaar om in te grijpen indien nodig. Die interventietroepen stonden verborgen achter een zwart gordijn, niet zichtbaar voor de duizenden aandeelhouders. “We wilden die niet tonen omdat we geen olie op het vuur wilden gooien. Maar we waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden”, zegt Karel De Boeck daarover in "De val: 10 jaar na de crisis". Hij zat destijds als CEO van Fortis mee op het podium tijdens die aandeelhoudersvergaderingen.

 • Oud-topman Fortis: “We zijn bedrogen door de Amerikanen”
  by VRT NWS on 12 september 2018 at 4:00 am

  Precies 10 jaar geleden brak een nooit geziene financiële crisis uit. In een mum van tijd kwamen banken over de hele wereld aan de rand van de afgrond te staan en dreigden spaarders hun spaargeld kwijt te spelen. In de reeks “De val: 10 jaar na de crisis”, die vanavond begint op Canvas, leggen we de puzzel van toen weer samen. We beginnen met de oorzaak van de crisis.

 • Wat is er juist aan de hand in Turkije? En kunnen toeristen er nu koopjes doen?
  by VRT NWS on 13 augustus 2018 at 1:11 pm

  De moeilijke situatie van de Turkse economie zorgt ervoor dat de internationale beurzen rood kleuren. De Turkse munt, de lira, blijft in waarde zakken. De prijzen blijven stijgen. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en hoe de financiële crisis merkbaar is voor burgers, bedrijven en toeristen.