25 juli 2024
Op zondag 21, maandag 22 en dinsdag 23 juli is er drie dagen na elkaar een warmterecord verbroken wat betreft de gemeten gemiddelde temperatuur wereldwijd. Op maandag en dinsdag was dit bovendien met enige afstand ten opzichte van het vorige wereldwijde temperatuurrecord, dat pas van vorig jaar dateerde. De meting hiervan worden sinds 1940 op vaste basis bijgehouden in de database van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn.
Op 21 juli bedroeg de gemeten gemiddelde wereldwijde temperatuur 17.16 °C.[1] Een dag later, dus op 22 juli, lag de wereldwijde gemiddelde temperatuur slechts een minieme fractie lager: 17.15°C. Een dag eerder, dus op zondag 21 juli, bedroeg de wereldwijde gemiddelde temperatuur 17.09 ºC; in feite was dit ook al een wereldwijd hitterecord, want op 8 juli vorig jaar werd wereldwijd 17.08 °C gemeten, het vorige record[2]. Het record daarvoor (16.8°C) dateerde van 12 augustus 2016. Doordat het noordelijk halfrond een stuk meer landmassa heeft dan het zuidelijk halfrond, wordt hier in de zomermaanden over het algemeen ook veel meer warmte vastgehouden (die anders door de oceanen zou worden geabsorbeerd).
Hoewel er nog vijf maanden te gaan zijn, bestaat er volgens de klimaatwetenschappers nu al een redelijke kans dat 2024 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten zal worden. Dit was ook al zo voor 2023, waarvan met name de laatste paar maanden wereldwijd gemiddeld erg warm verliepen. Afgelopen juni was verder al de dertiende achtereenvolgende maand waarin het wereldwijd recordwarm was, volgens wetenschappers komt dit laatste door een combinatie van de opwarming van de Aarde en het natuurlijke weerverschijnsel El Niño. Nog een belangrijke factor is de opwarming van Antarctica, die de laatste jaren ook steeds duidelijker begint te worden; eerder werd er in de meeste klimaatmodellen nog van uitgegaan dat Antarctica veel langzamer zou opwarmen dan de Noordpool.
Nog een ander opmerkelijk feit is dat de tien meest recente wereldwijde hitterecords allemaal dateren van de voorbije tien jaar.
Bronnen, noten en/of referenties
|
Disclaimer: De gegevens in dit bestand zijn afkomstig van de Wikinews Nederland RSS-feed. De artikelen en afbeeldingen zijn beschikbaar onder een Creative Commons-licentie (CC BY 3.0). Voor meer informatie over de licentie en voorwaarden, zie: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/.
De informatie in dit bestand wordt verstrekt zonder enige garantie van volledigheid of nauwkeurigheid.
Bron: nl.wikinews.org/wiki/Wereldwijd_meerdere_dagen_na_elkaar_nieuwe_warmterecords